Skip Navigation Links
Tarımdan ve desteklemelerden edindiğiniz gelirin ne kadarını tarıma yatırım olarak ayırıyorsunuz?



 
 
tüm anketler
Yetiştirici Bilgileri
Arpa Yetiştiriciliği

ARPA
TANIMI VE TOPRAK İSTEĞİ
Arpa tek yıllık bir uzun gün bitkisidir. Fakat değişik gün uzunluklarına da uyabilir. Arpa, tahıllar içerisinde en çok kardeşlenenlerdendir. Olağan durumda 5 - 8 kardeş verir. Bitki boyu ortalama 35-100 cm kadardır. Saçak kök yapısına sahiptir.
Başakları ortalama 8 - 15 cm boyunda olup 2, 4 ve 6 sıralıdırlar. Çiçeği kavuz ve kapçık sarar, kavuzlu arpalarda bunlar daneye yapışıktır ve harmanda ayrılmazlar. Danenin ortalama % 10 - 13 kadarı kavuzdur. Dane yapısında % 9 - 13 ham protein, % 67 kadarda karbonhidrat bulunur. Arpa serin iklim tahılları içerisinde buğdaydan sonra en çok ekimi yapılandır.
Arpa daha çok hayvan yemi olarak kullanılır. Yem olarak değeri mısırın % 95'i kadardır. Yemlik arpalarda protein oranının fazla olması istenir. Kavuzun fazla olması besleyicilik değerini düşürür.
Kullanıldığı önemli alanlardan biri de malt sanayidir. Bira üretimi için gerekli olan malt iki sıralı beyaz arpalardan elde edilmektir. Biralık arpalarda protein oranının düşük olması gereklidir (% 9 -10.5).
İKLİM İSTEĞİ
Arpa, fazla soğuk ve fazla sıcak olmayan, nispi nemi yüksek olan yerlerde iyi gelişir. Sıcaklığı 0 ºC nin altına düşmeyen ve 18 - 20 ºC'nin üzerine çıkmayan, nispi nemi % 70 - 80 olan yerler arpa için çok uygundur.
TOPRAK İSTEĞİ
Arpa için en uygun topraklar, organik maddece zengin, milli, havalanması ve nemliliği uygun, nötr reaksiyonlu (PH'ı 5 ile 8) topraklardır.
YETİŞTİRME TEKNİĞİ
EKİM NÖBETİ
Bölgemizde buğday gibi arpa da kuru ve sulu koşullarda çeşitli kültür bitkileri ile münavebeye girmektedir.
Kuru koşullarda
Arpa-Nadas-Arpa
Arpa-Mercimek-Buğday-Mercimek
Arpa-Nadas-Buğday-Nadas
Sulu Koşullarda
Arpa-Sebze
Arpa-Buğday
Arpa-Mercimek
Arpa-Fiğ
Arpa-Korunga
Arpa-Mısır
ArpaAyçiçeği
ÇEŞİT
Yapılan araştırmalar sonucu;
İki sıralı               Altı sıralı:
1. Tokak-157/37   1. Çetin-2000

2. Anadolu-86       2. Avcı-2002

3. Obruk-86
4. Bülbül-89
5. Tarm-92
6. Yesevi-93 
7. Orza-96
8.Zeynelağa(Maltlık Arpa)  
9.Aydanhanım(Maltlık Arpa)  
*Türkiye’deki yaklaşık 4 milyon ha arpa ekiliş alanının yaklaşık 2 milyon hektarı İç Anadolu ve Geçit bölgesindedir.
*Türkiye de ekilen arpa çeşitlerinin % 87’si TARM’ın geliştirdiği çeşitler  ( Tokak, Bülbül-89, TARIM-92, Yesevi-93 ve Çetin-2000) ve geri kalan % 13’lük oranı ise diğer enstitü çeşitleridir.
TOPRAK HAZIRLIĞI
KURU KOŞULLARDA: Bölgemizde kuru koşullarda arpa-nadas veya arpa-mercimek ekim nöbeti uygulanmaktadır.
Bu nedenle Arpa nadas sisteminde, arpa hasadını müteakip hiçbir toprak işlemesi yapılmadan, ekim sahası kışı geçirdikten sonra, erken ilkbaharda Mart ayının ikinci yarısından itibaren toprak uygun tava geldiğinde soklu pullukla derin sürüm yapılır.
Daha sonra sonbaharda diskharrow + tırmık ve tapan çekilerek tohum yatağı hazırlanır. Arpa-Mercimek ekim nöbetinde ise; mercimek hasadından sonra toprak gölge tavındayken derin sürüm yapılır. Daha sonra sonbaharda diskharrow + tırmık ve tapan çekilerek tohum yatağı hazırlanmış olur.
SULU KOŞULLARDA: Sulanan sahalarda arpa genellikle çapa bitkileri ile ( sebze, mısır, ) münavebeye girmektedir. Bu nedenle sonbaharda ön bitki hasadından sonra, bitki kalıntıları temizlenmeli veya uygun alet ekipmanla parçalanmalı, bundan sonra döner kulaklı pullukla derin sürüm yapılıp, toprağa karıştırılmalıdır. Daha sonra diskharrow ve tırmık çekilerek keseklerin kırılması sağlanır. Kesekler kırıldıktan sonra orta ağırlıkta bir tapan çekilerek, tohum yatağı hazırlanır.
EKİM
Ekim mibzerle yapılmalıdır. Ekim derinliği, çimlenme için yeter nemi ve havalanmayı sağlayacak düzeyde ayarlanır. Genellikle kışlıklarda ekim derinliği 4 - 6 cm, yazlık ekimlerde 3 - 4 cm olmalı ve m2' ye kışlık ekimlerde 300 - 350 tane, yazlık ekimlerde 350 - 400 tane tohum düşecek şekilde hesaplanmalıdır. Bu ise kuru koşullarda 14 - 16 kg/da, sulu koşullarda ise 12 - 14 kg/da arasında değişebilir (Tohumun 1000 dane ağırlığına göre). Ekim kardeşlenmenin yüksek olduğu taban ve sulu arazilerde daha seyrek yapılabilir.
GÜBRELEME
Arpa gübreleme genelde buğday gibidir. Kuru koşullarda 5 - 6 kg/da N, 7 - 9 kg/da P2O5, sulu koşullarda ise 12 - 14 kg/da N, 10 - 12 kg/da P2O5, karşılığı azotlu ve fosforlu gübre uygulanmalıdır.
Fosforlu gübrenin tamamı ekim esnasında mibzerle banta, azotlu gübrenin yarısı ekimde, yarısı da kardeşlenme başlangıcında toprak yüzüne serpilmek suretiyle verilmelidir.
SULAMA
ihtiyaç vardır. Arpada sulama yapılacaksa birinci su sapa kalkma ikinci su süt olumu devresinde olmak üzere iki su verilir. Tek su verilecek ise süt olum devresinde tatbik edilmelidir. Sulamada tatbik edilecek husus bitkinin gelişme devresinde, yağışların yeterli olmadığı dönemlerde arpanın toprakta ihtiyacı olan suyun, sulama suyu ile karşılanmasıdır.
HASTALIKLARI:
ARPA KAPALI RASTIĞI: Mantari bir hastalıktır. Buğday sürmesine benzer. Hasta bitkinin daneleri katı ve siyah rastık parçaları olur. Ekimden önce tohumlar civalı ilaçlarla ilaçlanmalıdır.
ARPA AÇIK RASTIĞI: Mantari bir hastalıktır. Hasta bitkinin başakları siyah bir toz kitlesi durumundadır. İlaçlı mücadelesi yoktur. Dayanıklı çeşitler ekilmeli ve ekim nöbeti uygulanmalıdır.
ZARARLILARI:Yabancı Otlar: Buğdayda zararlı olan yabancı otlar, arpada da verim düşüklüğüne sebep olur. Yabancı otlarların 3 - 5 yapraklı olduğu devrede yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
HASAT, HARMAN VE DEPOLANMASI
Arpada hasadı geciktirmek hem verimi arttırır, hem de su oranının düşmesini sağlar. İyice kurumadan hasat edilmiş arpa ürününde kavuzlar kolayca renk atar, kalite düşer. Hasat tırpan veya orakla yapılıyorsa, kırılmasını önlemek için, hasada sabahın erken saatlerinde çiğli havada girilmelidir.
En iyi hasat biçerdöverle yapılanıdır. Bu taktirde tam olumu fazla geciktirmemelidir. Biçerdöverle hasatta özellikle biralık arpalarda danenin kırılmaması için, biçerdöver ayarı önem kazanmaktadır. Arpanın depolanmasında ambar olarak kullanılacak bina rutubet almayan kuru, havadar ve aydınlık bir yer olmalıdır. Depoya getirilen arpanın su oranının %12 - 14 altında olması gerekmektedir. Deponun ısısı ise +4ºC civarında olmalıdır. Ambara konulacak arpa içerisinde, kızışmaya sebep olmaması için yabancı tohum bulunmamalıdır.


Liste
Evcil Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilecek Hastalıklar-Dış Parazitler
Evcil Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilecek Hastalıklar-İç Parazitler
Hindi Yetiştiriciliği
Kanatlı Yetiştiriciliği
Arı Hastalıkları
Arı Yetiştiriciliği
Mavidil Hastalığı
Koyun Keçi Vebası PRR
Koyun Çiçek Hastalığı
Koyunculuk
Brucellozis Hastalığı
Şarbon (Antrax) Hastalığı
Sığırlarda Süngerimsi Beyin Hastalığı
Tüberküloz Hastalığı
Şap Hastalığı
Hayvan Hastalıkları-Sığır Vebası
Süt Sığırcılığı
Kiraz ve Vişne Yetiştiriciliği
Çilek Yetiştiriciliği
Şeftali Yetiştiriciliği
Kuşburnu Yetiştiriciliği
Kayısı Yetiştiriciliği
Kavun Yetiştiriciliği
Karpuz Yetiştiriciliği
Erik Yetiştiriciliği
Ceviz Yetiştiriciliği
Elma Yetiştiriciliği
Ayva Yetiştiriciliği
Armut Yetiştiriciliği
Meyvelerde Hasat Ölçüleri
Aşılama Teknikleri
Meyvecilikte Gübreleme
Meyve Ağaçlarında Sulama
Meyvecilikte Bakım ve Budama İşlemleri
Kuru Fasulye Yetiştiriciliği
Nohut Yetiştiriciliği
Mercimek Yetiştiriciliği
Kurubaklagiller Tarımı
Arpa Yetiştiriciliği
Buğday Yetiştiriciliği
Örtüaltı Kabak Yetiştiriciliği
Örtüaltı Karpuz Yetiştiriciliği
Örtüaltı Kavun Yetiştiriciliği
Örtüaltı Hıyar Yetişitiriciliği
Örtüaltı Patlıcan Yetişiriciliği
Örtüaltı Biber Yetişitiriciliği
Örtüaltı Domates Yetiştiriciliği
Örtüaltı Yetişitiriciliği
Yemeklik Patetes Yetiştiriciliği
Sarımsak Yetişitiriciliği
Soğan Yetiştiriciliği
Marul Yetişitiriciliği
Pırasa Yetiştiriciliği
Ispanak Yetiştiriciliği
Turp Yetişitiriciliği
Havuç Yetiştiriciliği
Lahana Yetişitiriciliği
Tohum-Çiçek ve Meyvesi Yenen “Kabak”
Bakla Yetişitiriciliği
Taze Fasulye Yetişitiriciliği
Biber Yetiştiriciliği
Domates Yetiştiriciliği
Sebzecilik Tarım Takvimi
Şekerpancarı Tarımı
Çerezlik Ayçiçeği
Silajlık Mısır
Korunga Tarımı
Fiğ Yetiştiriciliği
Yonca Tarımı
Yem Bitkileri Yetişitiriciliğ
Duyurular
Kuvvetli Yağış, Kuvvetli Rüzgar ve Sıcaklık Düşüşlerine Dikkat..
Kuvvetli yağış, kuvvetli rüzgar ve sıcaklık düşüşlerine karşı meterolojik uyarı ilanı ektedir.
Çiftçi Kayıt Sistemi 2014 Üretim Yılı Müraacatları
Çiftçi Kayıt Sistemi 2014 Üretim Yılı Müraacatları İlan ve dosya kabul tarihleri eklerde verilmi...
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı Duyurusu

01 Haziran 2014 tarihinde Ankara'da saat:10.00'da G...

2011-2013 Yılı Fark Ödemeleri İcmalleri Askıya Çıkarıldı

5488 sayılı Kanun’un Geçici 3. Maddesi gereğince ÇK...

Zirai Don Uyarısı

İç Ege, İç Anadolu, Marmara'nın güneydoğusu, Akdeni...

Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği Alan Çiftçilerin Dikkatine...

14.05.2013 tarihli ve 28647 sayılı Resmi Gazete/de ...

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sertifikası Olanların Dikkatine...

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sertifikası olanlara yönelik 5 Mart 2014 tarihinde saat 10:00 d...

Sivas Valiliği İmza Yetkileri Yönergesi ve Görev Bölümü

Sivas Valiliği'nin 03.02.2014 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren "İmza Yetkileri Yön...

Kırsal Turizm Etkinlikleri Kursu
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Başvuru Süresi Uzatılması
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırıml...
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu

İl Müdürlüğümüzde 27.01.2014-10.02.2014 tarihleri arasında "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yeti...

Temel Kesme Çiçek Yetiştiriciliği Kursu
Temel Kesme Çiçek Yetiştiriciliği Kursu 20/01/2014-03/02/2014 tarihleri arasında İl Müdürlüğümüz...
Su Ürünleri İstihsal Hakkı İçin İhale İlanı
Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancı İzin Belgesi Sınavı
Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Sınav Takvimi ve Uygulaması konulu ekteki yazıla...
Tigem Tohum Fiyatları
TİGEM Genel Müdürlüğünce üretimi yapılan sertifikalı Mısır, Yonca, Nohut, Korunga tohumluğu fiya...
Uludağ Kış Kampı
Bursa İl Müdürlüğümüzce işletilmekte olan Uludağ Eğitim Dinlenme Tesisleri, konaklama şartları e...
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırıml...
Su ve Enerji konulu afiş ve fotoğraf yarışması
22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle konunun öneminin genç nesillere benimsetilerek Su ve Gıda Güvenl...
Sorumlu Yönetici Listesi
...
Organik Tarım Desteklemeleri Tebliğ Yayımlandı
Destekleme ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin ÇKS' deki bilgilerini güncelleştirmeleri ...
DLG-ÖÇP Tarım ve Teknoloji Günleri
DLG -Öçp ortaklığı ile 15-18 Ağustos 2013 tarihleri arasında Tekirdağ Karaevli Köyü'nde "DL...
Sorumlu Yöneticilik Listesi
İnternet sitemizde yeni yaptığımız düzenleme ile "Sorumlu Yönetici Listesi" duyurular ...
Sportif Balıkçılık Bölgeleri Belirlendi

22.11.2012 tarihinde DSİ. 19. Bölge Müdürlüğünde to...

Geleneksel Değerlerimiz Projelendirilecek

Türkiye genelinde unutulmaya yüz tutmuş kültürel ve...

Bitki Koruma Ürünleri Listesi
Bakanlığımızca 17 Ocak 2013 - 15 Mart 2013 tarihleri arasında ruhsatlandırılan, tavsiye alan, ru...
Ruhsatlandırılan, Tavsiye Alan, Ruhsatı İptal Edilen Bitki Koruma Ürünleri Listesi

Bakanlığımızca 26 Kasım 2012 - 16 Ocak 2013 tarihle...

Yasaklanan BKÜ Ürünleri Listesi

Bakanlığımızın ekteki yazılarında; AB'ne uyum çalış...

Birimlerimiz ve Faaliyetleri-Bitki Koruma Ürünleri

Bakanlığımızca 15 Mayıs 2012 — 24 Ağustos 2012 tari...

Bitki Koruma'da Teknik Talimatı Olmayan Konularda Teknik Tavsiyeler
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Bitki Koruma amacıyla teknik talimatı olmayan konularda tavsi...
Aktif Madde Kullanımının Sonlandırılması
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün Aktif Madde kullanımının sonlandırılmasına ilişkin yazısı ek...
İlimizde Faaliyet Gösteren Tarımsal Yayım ve Danışmalık Kuruluşları
Patates Üreticileri Birliği
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği
Arı Yetiştirici...

Yasaklanan Bitki Koruma Ürünleri

Ruhsa...

Hayvan Sevki Yapacak Yetiştiricilerin Dikkatine
Trakya Bölgesine sevk yapacak yetiştiriciler karantina ve test süresini dikkate alarak, sevk tar...
Hayvan Koruma Görevlisi Olmak İsteyen Kişiler

Orman ve Su İşleri Bakanlığı xv. Bölge Müdürlüğü Si...

BKÜ Ürünleri Listesi

Afet ve Acil Durum Hizmetleri Alo 122 hattı ile yürütülecektir
İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezince kullanılan 179 Alo Valilik hattı, 06.04.2012 tarihinden...

Gıda Üretimi İle Satış ve Toplu Tüketim Yerleri İşletme Kayıt Belgesi Başvuru Beyannamesi
...
Dezenfektan Ürünlerinin B.K.Ü. Satışı Yapan Bayilerce Satışının Yasaklanması
Dezenfekten ürünlerinin Bitki Koruma Ürünleri satışı yapan bayilerce satışının yasaklandığına da...
Oxamyl Etken Maddesi
Bakanlığımız; Gıda  ve Kontrol Genel Müdürlüğü' nün "Oxamyl" Etken Maddesi hakkın...
Aktif Madde Yasaklanması

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 12.10.2011 tarih ve B.12.0.GKG...

Narda Unlubit

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 01.08.2011 tarih  ve B.12.0....

Pamukta Tarla Sarmaşığı

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 04.07.2011 tarih  ve B.12.0....

Oxamyl Biberde Tavsiyesi

        Oxam...

Procymidone Aktif Maddeli Bitki Koruma Ürünleri

Yasaklanan Bitki Koruma Ürünleri

Etken Madde (İmidacloprid) Reçetelendirilmesi

Bakanlığımız Koruma ve K...

Etken Madde (İmidacloprid) Reçetelendirilmesi

Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 21.01.2011 tarih 1199-002792 ...

Methomyl Aktif Maddeli Bitki Koruma Ürünleri

Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 25.03.02011 tarih 22783-01246...

İmidacloprid ve Arı Kayıpları

...

QUINMERAC Aktif Maddesi

...

Geçici Tavsiye İptali

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 09.05.2011 tarih ve B.12.0.KKG.008.01.00/3...

Ispanak Bitki Koruma Ürünü Tavsiyesi

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 18.04.2011 tarih ve B.12.0.KKG.0.08.01.00/...

Aktif Madde Yasaklanması
Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 04.04.2011 tarih 6407-013774 sayılı yazılarınd...
Aktif Madde Yasaklanması.

Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 04.04.2011 tarih ve 013776-24518 sayılı yaz...

Aktif Madde Yasaklanması
Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 04.04.2011 tarih ve 013775-24519-6406 sayılı y...
Sivas İli Zirai Mücadele Takvimi

Sivas İlinde yapılacak zirai mücadele aylara göre ayarlanmış ve aşağıda sunulmuştur.

...

İlçe Tarım Müdürlüklerimize Önemle Duyurulur!!!
İl Müdürlüğümüz web sitesinde;İlçe Müdürlüklerimizden Haberler; linki açılmıştır. İlçe Müdürlüğü...
Domates Güvesi
Domates Güvesi Hakkında Bakanlığımız broşür yayınladı...
...

Haber Arama

 
haber tarih aralığı
e-posta giriş paneli
SİVAS
Ziyaretçi durumu
Toplam:  2524451 Bugün:  103 Online:   144
Copyright©2008 Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
tasarım ve kodlama dB