Skip Navigation Links
Tarımdan ve desteklemelerden edindiğiniz gelirin ne kadarını tarıma yatırım olarak ayırıyorsunuz?



 
 
tüm anketler
Yetiştirici Bilgileri
Pırasa Yetiştiriciliği
PIRASA
Ülkemizde kışlık sebzeler grubunda yer alan pırasa iki yıllık bir sebzedir.Birinci yıl yenilen uzun yapraklı  gövde oluşur, ikinci yıl çiçek açar ve tohum bağlar.Pırasa esas itibari ile  pişirilerek tüketilir.Soğanla aynı familyaya bağlı olduğundan çok ortak özellikleri vardır, ancak baş bağlamaz ve yenen kısmı gövde ve yapraklarıdır.Kara ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde  sebze üretiminin önemli bir kısmını oluşturur.
İKLİMİ
Pırasa serin iklimden hoşlanan  bir sebzedir.Yetiştirme döneminde sıcaklığın 15-25 derece olmasını ister. Yüksek sıcaklıklardan fazla hoşlanmaz,Sıcaklığın artması kalite ve gelişmeye olumsuz etki yapar.2-3 derecelerde büyüme gelişme devam eder, ancak 0 derecede durur.
TOPRAK İSTEĞİ
Pırasalar her toprakta yetiştirebilmekle beraber  nemli,humuslu ve besin  maddelerince zengin tınlı-killi topraklar idealdir.Topraktaki humusun artması  kaliteyi yükseltir.Toprak PH sı 6-6,5 civarında olmalıdır.Pırasa yetiştiriciliğinde asitli topraklardan kaçınılmalıdır.Toprakta besin maddeleri açısından azot eksik olmamalıdır.
SONBAHAR SÜRÜMÜ
Tarla sonbaharda derince sürülüp ilkbahara kadar kesekli bırakılır.Dikimden önce toprak tavında iken 20 cm derinlikte pullukla tekrar sürülür.Diskaro geçirilerek, tırmıkla düzeltilir.
GÜBRELEME
Toprağın yapısına ve içerdikleri besin maddelerine göre değişmekle  beraber sonbaharda derin sürümden önce dekara 2,5 -3 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir.
SENTETİK GÜBRE
Gübrelemeden önce toprak tahlilleri yaptırmak ve bu sonuçlara göre gübreleme yapmak gerekir.
GÜBRELEME ZAMANI
Süper fosfatın tamamı dikimden önceki toprak sürümünde  pulluk altına verilmelidir.Potasyum sülfatın tamamı ile azotlu gübrenin 1/3ü amonyum sülfat olarak  dikim ile birlikte verilmelidir.Azotlu gübrenin 1/3 ü  amonyum nitrat olarak dikimden 2 ay sonra , kalan 1/3 lük kısmı ise yine amonyum nitrat olarak ikinci gübrelemeden bir ay sonra uygulanmalıdır.
MÜNAVEBE
Pırasa dikilecek tarlada 4-5 yıl aynı familyaya  ait soğan , sarımsak ve pırasa yetiştiriciliği yapılmamış olmalıdır.Aksi taktirde o familyaya ait hastalık ve zararlıların toprağa yerleşmesi ve hep aynı besin maddelerinin tüketilmesi, toprağın bu yönden zayıflamasına neden olmaktadır.
FİDE İLE ÜRETİLİR.
Pırasa üretimi tarlaya doğrudan tohum ekimi ve fideden yetiştiricilik şeklinde yapılır.Ancak fide ile üretim en geçerli olan yetiştirme yöntemidir.
TOHUM EKİM ZAMANI 
Fide ile yetiştiricilikte pırasa tohumları mart-mayıs ayları arasında soğuk yastıklarda 5 cm ara ile açılan  çizilerin üzerine  metrekareye 8-10 g olacak şekilde sıkça ekilmelidir.Tohum ekiminden sonra tohumların üzerine 1 cm kalınlığında harçtan kapak atılır, bastırılır ve ince süzgeçli kova ile yeterince sulanır.Bu sulama  aynı zamanda tohumların çimlenmesi için  gerekli rutubeti sağlayacaktır.Normal şartlarda  pırasa tohumları 10-12 gün içinde çimlenirler.
SEYRELTME VE YABANCI OT MÜCADELESİ
Fidelikte; seyreltme,yabancı ot  mücadelesi ve sulama işlerine devam edilir.Fideler, tohum ekiminden 10-12 hafta sonra kurşun kalem (0,8-1 cm) kalınlığında ve 17-20 cm boyunda olurlar.Bu dikim için  uygun bir büyüklüktür.Fidelerin yastıktan kolayca sökülebilmesi için  yastıklar bir akşam önceden sulanmalıdır.
KÖK VE YAPRAK BUDAMASI
Pırasa kökleri tarlada hazırlanan tahta ve masuralar üzerine  sıra arası 30 cm , sıra üzeri 15 cm olacak şekilde  açılan çukurlara dikilir.Dikimden önce , dikim kolaylığı  sağlamak amacıyla kök ve yaprakların 1/3 ü kesilerek budama yapılmalıdır.Fide dikimi, haziran-ağustos ayları arasında yapılır ve dikimden sonra bolca can suyu verilir.Dönüme 20.000. civarında fide dikilir.
DOĞRUDAN TOHUM EKİMİ:
Doğrudan tohum ekiminde hazırlanan tahta veya masuralar üzerinde 30 cm aralıklarla hazırlanan sıralara 1-2 cm derinliğe tohum ekimi elle veya makine ile yapılmalıdır.Daha sonra tarlada fideler 15 cm sıra üzeri mesafe bırakılarak seyreltilir.
SULAMA VE ÇAPALAMA İŞLEMLERİ
İlk can suyundan 3-4 gün sonra mutlaka ikinci bir sulama yapılmalıdır.İkinci sulamadan 10 gün kadar sonra yağmur yağmadığı taktirde üçüncü bir sulama ve hava şartlarına göre bütün gelişme süresince 1-2 hafta ara ile sulama  yapmak pırasanın istenilen şekilde gelişmesi için şarttır.Sulamalardan sonra toprağı havalandırmak ve yabancı ot mücadelesi için çapa yapılması,tarladaki bakım işleri arasında sayılabilir.
YABANCI OT MÜCADELESİ
Pırasada yabancı ot kontrolü çok önemlidir.Pırasa küçük bir bitki halinde iken yabani otlarla rekabet edemez,Bu kontrol yabancı otlar yolunarak yada çapalanarak yapılır.
GÖVDE BEYAZ OLMALIDIR
Pırasada beyaz kısmın uzun olması aranan bir özelliktir.Bu bir çeşit özelliği olmakla birlikte yetiştirme esnasında gövdenin tabandan itibaren toprakla örtülmesi ile bu uzunluğu bir miktar arttırmak mümkündür.Bu amaçla yaz sonu, erken sonbaharda pırasaların gövdeleri toprakla örtülüp beyaz kısmın uzunluğu arttırılabilir.
VERİM
Pırasalarda hasat , çeşitlere göre değişmekle beraber gövde kalınlığı 2,5-3,5 cm olduğu zaman yapılmalıdır.Genelde geniş alanda hasat 1-2 kez , bahçe sebzeciliğinde ise 5-6 kez yapılır.Pırasanın verimi çeşitlere göre farklılık göstermekle beraber dekara 2-5 ton arasında değişmektedir.Pırasalar , piyasaya yıkanmış, temizlenmiş, kökleri kısaltılmış,yaprakların 1/3 ü kesilmiş olarak 10-15 kg lık demetler halinde gönderilir.
KALİTE SINIFLAMASI
Pırasaların yenebilir kısmın uzunluğu , beyaz kısmın uzunluğu ve soğan başı oluşturup oluşturmama gibi özellikler kalite unsurları içinde yer almaktadır.
Türk standartlarına göre birinci sınıf pırasalarda beyaz kısım tüm uzunluğun en az üçte biri veya yenilebilir kısmın en az  yarısı kadar uzunlukta olmalıdır.
İkinci sınıf pırasalarda  ise tolerans arttırılarak beyaz kısım, tüm uzunluğun en az dörtte biri veya yenilebilir kısmın en az üçte biri uzunlukta olması gerekmektedir.
Pırasalarda en az bulunması gereken çap ise 1 cm olarak belirlenmiştir.

Liste
Evcil Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilecek Hastalıklar-Dış Parazitler
Evcil Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilecek Hastalıklar-İç Parazitler
Hindi Yetiştiriciliği
Kanatlı Yetiştiriciliği
Arı Hastalıkları
Arı Yetiştiriciliği
Mavidil Hastalığı
Koyun Keçi Vebası PRR
Koyun Çiçek Hastalığı
Koyunculuk
Brucellozis Hastalığı
Şarbon (Antrax) Hastalığı
Sığırlarda Süngerimsi Beyin Hastalığı
Tüberküloz Hastalığı
Şap Hastalığı
Hayvan Hastalıkları-Sığır Vebası
Süt Sığırcılığı
Kiraz ve Vişne Yetiştiriciliği
Çilek Yetiştiriciliği
Şeftali Yetiştiriciliği
Kuşburnu Yetiştiriciliği
Kayısı Yetiştiriciliği
Kavun Yetiştiriciliği
Karpuz Yetiştiriciliği
Erik Yetiştiriciliği
Ceviz Yetiştiriciliği
Elma Yetiştiriciliği
Ayva Yetiştiriciliği
Armut Yetiştiriciliği
Meyvelerde Hasat Ölçüleri
Aşılama Teknikleri
Meyvecilikte Gübreleme
Meyve Ağaçlarında Sulama
Meyvecilikte Bakım ve Budama İşlemleri
Kuru Fasulye Yetiştiriciliği
Nohut Yetiştiriciliği
Mercimek Yetiştiriciliği
Kurubaklagiller Tarımı
Arpa Yetiştiriciliği
Buğday Yetiştiriciliği
Örtüaltı Kabak Yetiştiriciliği
Örtüaltı Karpuz Yetiştiriciliği
Örtüaltı Kavun Yetiştiriciliği
Örtüaltı Hıyar Yetişitiriciliği
Örtüaltı Patlıcan Yetişiriciliği
Örtüaltı Biber Yetişitiriciliği
Örtüaltı Domates Yetiştiriciliği
Örtüaltı Yetişitiriciliği
Yemeklik Patetes Yetiştiriciliği
Sarımsak Yetişitiriciliği
Soğan Yetiştiriciliği
Marul Yetişitiriciliği
Pırasa Yetiştiriciliği
Ispanak Yetiştiriciliği
Turp Yetişitiriciliği
Havuç Yetiştiriciliği
Lahana Yetişitiriciliği
Tohum-Çiçek ve Meyvesi Yenen “Kabak”
Bakla Yetişitiriciliği
Taze Fasulye Yetişitiriciliği
Biber Yetiştiriciliği
Domates Yetiştiriciliği
Sebzecilik Tarım Takvimi
Şekerpancarı Tarımı
Çerezlik Ayçiçeği
Silajlık Mısır
Korunga Tarımı
Fiğ Yetiştiriciliği
Yonca Tarımı
Yem Bitkileri Yetişitiriciliğ
Duyurular
Kuvvetli Yağış, Kuvvetli Rüzgar ve Sıcaklık Düşüşlerine Dikkat..
Kuvvetli yağış, kuvvetli rüzgar ve sıcaklık düşüşlerine karşı meterolojik uyarı ilanı ektedir.
Çiftçi Kayıt Sistemi 2014 Üretim Yılı Müraacatları
Çiftçi Kayıt Sistemi 2014 Üretim Yılı Müraacatları İlan ve dosya kabul tarihleri eklerde verilmi...
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı Duyurusu

01 Haziran 2014 tarihinde Ankara'da saat:10.00'da G...

2011-2013 Yılı Fark Ödemeleri İcmalleri Askıya Çıkarıldı

5488 sayılı Kanun’un Geçici 3. Maddesi gereğince ÇK...

Zirai Don Uyarısı

İç Ege, İç Anadolu, Marmara'nın güneydoğusu, Akdeni...

Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği Alan Çiftçilerin Dikkatine...

14.05.2013 tarihli ve 28647 sayılı Resmi Gazete/de ...

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sertifikası Olanların Dikkatine...

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sertifikası olanlara yönelik 5 Mart 2014 tarihinde saat 10:00 d...

Sivas Valiliği İmza Yetkileri Yönergesi ve Görev Bölümü

Sivas Valiliği'nin 03.02.2014 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren "İmza Yetkileri Yön...

Kırsal Turizm Etkinlikleri Kursu
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Başvuru Süresi Uzatılması
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırıml...
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu

İl Müdürlüğümüzde 27.01.2014-10.02.2014 tarihleri arasında "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yeti...

Temel Kesme Çiçek Yetiştiriciliği Kursu
Temel Kesme Çiçek Yetiştiriciliği Kursu 20/01/2014-03/02/2014 tarihleri arasında İl Müdürlüğümüz...
Su Ürünleri İstihsal Hakkı İçin İhale İlanı
Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancı İzin Belgesi Sınavı
Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Sınav Takvimi ve Uygulaması konulu ekteki yazıla...
Tigem Tohum Fiyatları
TİGEM Genel Müdürlüğünce üretimi yapılan sertifikalı Mısır, Yonca, Nohut, Korunga tohumluğu fiya...
Uludağ Kış Kampı
Bursa İl Müdürlüğümüzce işletilmekte olan Uludağ Eğitim Dinlenme Tesisleri, konaklama şartları e...
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırıml...
Su ve Enerji konulu afiş ve fotoğraf yarışması
22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle konunun öneminin genç nesillere benimsetilerek Su ve Gıda Güvenl...
Sorumlu Yönetici Listesi
...
Organik Tarım Desteklemeleri Tebliğ Yayımlandı
Destekleme ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin ÇKS' deki bilgilerini güncelleştirmeleri ...
DLG-ÖÇP Tarım ve Teknoloji Günleri
DLG -Öçp ortaklığı ile 15-18 Ağustos 2013 tarihleri arasında Tekirdağ Karaevli Köyü'nde "DL...
Sorumlu Yöneticilik Listesi
İnternet sitemizde yeni yaptığımız düzenleme ile "Sorumlu Yönetici Listesi" duyurular ...
Sportif Balıkçılık Bölgeleri Belirlendi

22.11.2012 tarihinde DSİ. 19. Bölge Müdürlüğünde to...

Geleneksel Değerlerimiz Projelendirilecek

Türkiye genelinde unutulmaya yüz tutmuş kültürel ve...

Bitki Koruma Ürünleri Listesi
Bakanlığımızca 17 Ocak 2013 - 15 Mart 2013 tarihleri arasında ruhsatlandırılan, tavsiye alan, ru...
Ruhsatlandırılan, Tavsiye Alan, Ruhsatı İptal Edilen Bitki Koruma Ürünleri Listesi

Bakanlığımızca 26 Kasım 2012 - 16 Ocak 2013 tarihle...

Yasaklanan BKÜ Ürünleri Listesi

Bakanlığımızın ekteki yazılarında; AB'ne uyum çalış...

Birimlerimiz ve Faaliyetleri-Bitki Koruma Ürünleri

Bakanlığımızca 15 Mayıs 2012 — 24 Ağustos 2012 tari...

Bitki Koruma'da Teknik Talimatı Olmayan Konularda Teknik Tavsiyeler
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Bitki Koruma amacıyla teknik talimatı olmayan konularda tavsi...
Aktif Madde Kullanımının Sonlandırılması
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün Aktif Madde kullanımının sonlandırılmasına ilişkin yazısı ek...
İlimizde Faaliyet Gösteren Tarımsal Yayım ve Danışmalık Kuruluşları
Patates Üreticileri Birliği
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği
Arı Yetiştirici...

Yasaklanan Bitki Koruma Ürünleri

Ruhsa...

Hayvan Sevki Yapacak Yetiştiricilerin Dikkatine
Trakya Bölgesine sevk yapacak yetiştiriciler karantina ve test süresini dikkate alarak, sevk tar...
Hayvan Koruma Görevlisi Olmak İsteyen Kişiler

Orman ve Su İşleri Bakanlığı xv. Bölge Müdürlüğü Si...

BKÜ Ürünleri Listesi

Afet ve Acil Durum Hizmetleri Alo 122 hattı ile yürütülecektir
İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezince kullanılan 179 Alo Valilik hattı, 06.04.2012 tarihinden...

Gıda Üretimi İle Satış ve Toplu Tüketim Yerleri İşletme Kayıt Belgesi Başvuru Beyannamesi
...
Dezenfektan Ürünlerinin B.K.Ü. Satışı Yapan Bayilerce Satışının Yasaklanması
Dezenfekten ürünlerinin Bitki Koruma Ürünleri satışı yapan bayilerce satışının yasaklandığına da...
Oxamyl Etken Maddesi
Bakanlığımız; Gıda  ve Kontrol Genel Müdürlüğü' nün "Oxamyl" Etken Maddesi hakkın...
Aktif Madde Yasaklanması

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 12.10.2011 tarih ve B.12.0.GKG...

Narda Unlubit

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 01.08.2011 tarih  ve B.12.0....

Pamukta Tarla Sarmaşığı

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 04.07.2011 tarih  ve B.12.0....

Oxamyl Biberde Tavsiyesi

        Oxam...

Procymidone Aktif Maddeli Bitki Koruma Ürünleri

Yasaklanan Bitki Koruma Ürünleri

Etken Madde (İmidacloprid) Reçetelendirilmesi

Bakanlığımız Koruma ve K...

Etken Madde (İmidacloprid) Reçetelendirilmesi

Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 21.01.2011 tarih 1199-002792 ...

Methomyl Aktif Maddeli Bitki Koruma Ürünleri

Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 25.03.02011 tarih 22783-01246...

İmidacloprid ve Arı Kayıpları

...

QUINMERAC Aktif Maddesi

...

Geçici Tavsiye İptali

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 09.05.2011 tarih ve B.12.0.KKG.008.01.00/3...

Ispanak Bitki Koruma Ürünü Tavsiyesi

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 18.04.2011 tarih ve B.12.0.KKG.0.08.01.00/...

Aktif Madde Yasaklanması
Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 04.04.2011 tarih 6407-013774 sayılı yazılarınd...
Aktif Madde Yasaklanması.

Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 04.04.2011 tarih ve 013776-24518 sayılı yaz...

Aktif Madde Yasaklanması
Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 04.04.2011 tarih ve 013775-24519-6406 sayılı y...
Sivas İli Zirai Mücadele Takvimi

Sivas İlinde yapılacak zirai mücadele aylara göre ayarlanmış ve aşağıda sunulmuştur.

...

İlçe Tarım Müdürlüklerimize Önemle Duyurulur!!!
İl Müdürlüğümüz web sitesinde;İlçe Müdürlüklerimizden Haberler; linki açılmıştır. İlçe Müdürlüğü...
Domates Güvesi
Domates Güvesi Hakkında Bakanlığımız broşür yayınladı...
...

Haber Arama

 
haber tarih aralığı
e-posta giriş paneli
SİVAS
Ziyaretçi durumu
Toplam:  2542181 Bugün:  928 Online:   275
Copyright©2008 Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
tasarım ve kodlama dB